6 de marzo, 2020 hasta el 24 de marzo, 2020

Exposició Del joc al foc. Falles 2020

 

 

Exposició DEL JOC AL FOC
Aproximació del CTAV a les falles infantils
Comissariada per Rafael Rivera, Arquitecte i Urbanista
Organitza: la Junta del CTAV. Pablo Peñín, Vocal de Cultura

 

València, del 07 al 25 de març de 2020
 

Dissabte 07 de març a les 11h00:
Inauguració 
amb la intervenció dels col·laboradors i de les falles participants de l’exposició.
Tallers infantils i dinar faller.  + info

 

Dimarts 17 de març a les 9h00:
Visita guiada a falles experimentals de València.  + info

 

 

[  cartel  ]
[  videonotícia  ]

 

 

 

DEL JOC AL FOC

El Col·legi d’Arquitectes, després de l’èxit de les exposicions del 2018 i 2019 ‘Arquitectures per al foc’, i ‘La falla i la plaça’, produeix una nova edició dedicada a la festa fallera tal i com la viuen i l’han viscuda els xiquets i xiquetes. La mostra presenta algunes de les falles infantils més interessants dels últims anys en les quals, cal destacar el protagonisme que han aconseguit els arquitectes. 

Per altra banda, també fa un recorregut històric en relació al paper que han anat jugant els xiquets a les falles des del seu origen fins a l’actualitat mitjançant reflexions que plantegen ademés de quina manera volem que els menuts visquen i participen de la festa en un futur.

 

En aquesta edició, l’exposició enfoca l’interés per les falles des de la perspectiva dels menuts i adapta el format de la mostra a les seues maneres de percebre els continguts. Imatges, llibrets, maquetes, ninots, estructures… i, sobretot, TALLERS INFANTIL per experientar en la creació i contrucció del monument faller els quals estaran actius durant tota la setmana. Es tracta de tres tallers on, els xiquets i xiquetes podrán crear els seus ninots de falla amb contruccións de fusta, construir estructures amb peces de cartó ensamblades i vestir ninots amb teles dels últims tres segles a la manera en què ho feien els xiquets fa més de cent anys quan participaven en la realització de la falla d’una manera molt activa. 

 

La mostra, comissariada una vegada més per l’arquitecte urbanista Rafa Rivera, compta ademés amb la col·laboració d’arquitectes, dissenyadors, historiadors, artistes fallers i profesionals del textil. 

 

Es completa l’exposició amb la ja habitual visita guiada a les Falles Experimentals del centre de València el dimarts 17 de març.

 

 

 

TALLERS:
–  Construcció de falla amb FUSTA a càrrec de Miguel Arraiz. Arquitecte
–  Construcció de falla amb CARTRÓ a càrrec de Nituniyo. Arquitectes
–  Recreació de falles infantils antigues amb figures o ninots vestits amb teles a càrrec de Marta Ródenas. Modista

 

TEXTOS:
Rafa Rivera_Arquitecte i Urbanista
Iván Esbrí_ Historiador
Jesús Peris_Asociació Estudis Fallers 
Ricardo Ruiz_Arquitecte
Nituniyo_ Arquitectes

 

 

MUNTATGE:
Àrea de Cultura del CTAV

 

AGRAÏMENTS:
Comissions de les Falles participants, Rafael Rivera, Ivan Esbrí, Jesús Peris, Ricardo Ruiz, Nituniyo, Carlos Calatayud, Jesús Navarro, Javier Molinero, Hugo Morte, Anna Ruiz, Pepe Romero, Jaume Chornet, Miguel Arraiz, Crearqció, Miguel Hache i Manolo Martín.

 

 

Érase una vez                                                                                                                                 
Érase una vez un niño y una niña que vivían en la ciudad. Les encantaba jugar juntos pero no podían ir solos uno a la casa del otro. Mamá, llévame a casa de Víctor, ahora no puedo. Papá quiero ir a casa de Lucía, luego, ahora tengo trabajo. Pues me voy solo. Pero ¿qué dices?, eso ni lo sueñes.

 

Pero ellos sí lo soñaban, nadie podía prohibirles los sueños. En su fantasía imaginaban una calle divertida por la que iban corriendo a casa de Lucía, a casa de Víctor, a la plaza, al parque, o simplemente miraban los escaparates, pintaban en el suelo o jugaban a la pelota; solo querían divertirse juntos. En eso soñaban, pero la realidad era otra. Alguien se había olvidado de ellos.

Al final es mejor quedarse en casa viendo la tele. Pero este no es el final porque esta historia no ha acabado. Solo está empezando. Le hemos cerrado las puertas de la ciudad a la infancia, pero podemos abrirlas.

 

Las fallas lo entendieron hace mucho tiempo. La canción “una estoreta velleta…” la cantaban niños y niñas recogiendo trastos para hacer la falla. Entendieron que la fiesta no puede excluir a la infancia, que los más pequeños necesitan su propia escala, no como garantía del futuro de la fiesta, sino como su vida presente más intensa.

 

Las fallas infantiles tienen su propia estructura, desfiles, pasacalles, horarios, temas, tamaños, todo tiene una doble escala que pone a los niños y niñas en el plano del protagonismo. Seguro que hay luces y sombras, pero el hecho de poner  a la infancia encima de la mesa, de generar autonomía y convivencia infantil, es un acierto que la ciudad todavía no ha entendido.  

 

La ciudad piensa en caminos seguros, en parques exclusivos, en semáforos y aceras, en segmentar, en aislar. Bajo la bandera de la seguridad se condena al inocente. La ciudad da por hecho la pérdida irreparable que supone excluir el juego de la calle. 

 

Si les preguntas a Víctor y a Lucía dicen que no les gusta ir al parque si hay un mayor vigilando, que no les gusta hacer cola para subir al tobogán, que no les gusta que les cuelguen las piernas si se sientan en los bancos, que no les gusta tener que ir por la acera de la mano de su abuelo, que no les gusta la ciudad. Pero no les escuchamos.

 

Algo entendieron las fallas que nosotros no hemos entendido todavía. Algo pusieron en práctica mientras nadie pensaba en esos habitantes imprescindibles de la ciudad. Antes que Aldo Van Eyck diseñara centenares de parques, antes que Francesto Tonucci escribiera La ciudad de los niños, antes de Jan Gelh hablara de un espacio público para todos, las gentes de las fallas estaban en la calle haciendo sitio a la infancia. 
Por eso ahora queremos volver la mirada hacia las fallas infantiles, hacia la otra escala, pensar en ellas y reivindicar el protagonismo de los niños y las niñas en nuestra ciudad.

 

Text: Rafa Rivera.