16 de septiembre, 2020

Ciclo Arquiarte. Exposición No és fàcil ser valencià en L’ETNO

Ciclo Arquiarte. Exposición No és fàcil ser valencià en L’ETNO
València,  jueves 17 de septiembre de 2020 a las 12:15h

Museu Valencià d’Etnologia
Plazas limitadas
Rogamos máxima puntualidad para no retrasar la visita

 

Presentaciò: No és fàcil ser valencià. Exposició permanent

Totes les identitats culturals, també la teua, estan subjectes a contradiccions, a tensions i a manca d’una­nimitat. Mentre hi ha qui les veu com un fet positiu, n’hi ha d’altres que les detesten; mentre alguns defensen només la seua, amb postulats excloents, d’altres prefereixen la multiculturalitat. El que sembla clar és que, lluny de ser una qüestió tancada, la identitat cul­tural aquesta en contínua evolució, en un diàleg constan­t entre les diferents sensibilitats presents a la societat. 

 
Benvinguts i benvingudes. Esteu a L’ETNO, un museu que té com a missió col·leccionar, fer recerca i difondre tot allò relacionat amb la cultura tradicional i popular valenciana. Com succeeix en totes les cultures, Les valencianes i els valencians s’enfronten a un futur identitari inde­finit, en debat permanent entre un món cultural­ment cada vegada més homogeni i el desig de mantenir costums i practiques que consideren propis i que els arrelen a un territori i a una societat.
 
Vos proposem parlar al voltant d’aquestes qüestions emmarcades en la societat valenciana, des de la fi del món preindustrial fins als nostres dies. L’exposició s’ha organitzat en tres àmbits i en cadascun s’aborda un tema: la Ciutat, on es plantegen qüestions que han de veure amb la tensió entre global i local; les Hortes i les Marjals, on es parla d’alguns estereotips al voltant de la cultura valenciana; i el Secà i la Muntanya, on es fa referència a temes poc coneguts de les terres de l’interior valencià.
 

 
L’exposició permanent del museu està dividida en tres parts:
 
1. La primera, titulada La ciutat viscuda, se centra en la vida de les ciutats valencianes de finals del segle XIX i principis del XX, tot combinant objectes de la vida quotidiana de diversa procedència amb recursos audiovisuals que permeten obtenir una visió més àmplia d’aquella societat.
 
2. A continuació es pot visitar la zona dedicada a l’horta, denominada Horta & Marjal, les sales de la qual s’estructuren en dos apartats bàsics: un, centrat en els conceptes —com ara la importància de la gestió de l’aigua, les diverses tipologies dels habitatges o l’àmplia varietat de cultius i el seu enfocament comercial— i un altre dedicat als objectes. El recorregut es completa amb un espai interactiu.
 
3. L’últim dels àmbits, Secà I Muntanya, se centra entorn d’idees com el paper de la pedra en sec en la construcció del paisatge, la protecció de la casa, l’emigració de les dones a les ciutats o la desconeguda figura del solter en els pobles de l’interior. Completa esta part una sala amb 150 peces penjades del sostre, recordant la disposició que moltes d’elles han tingut en les golfes o cambres de les cases.

 

 

Guia de la visita
Personal tècnic del Museu Valencià d’Etnologia.

 

Punto de encuentro
Hall del Museu Valencià d’Etnologia
C/ Corona, nº 36. 46003 Valencia